Actuele informatie schaatstocht

Toertocht schaatsen


Elk jaar kijken we weer met spanning naar de temperaturen in de winter. Is het ijs al dik genoeg? Als het echt hard gaat vriezen organiseert Schaatsvereniging Scharlakenhof de PaterswoldeMeerToertocht.

Update 14-02-2021

Laatste update van deze ijsperiode is een terugblik ben ik bang op een korte maat hevige vortsperiode met plezier op het ijs voor heel veel mensen in een heerlijk zonnetje. Hoewel er geen tocht was en de komst naar het meer door de veiligheidsregio werd ontraden, zijn er veel mensen op het PWMeer geweest zaterdag en zondag. Daardoor nam de ijskwaliteit weliswaar snel af, maar tegelijkertijd  werd het ijs ook dikker door koude nachten (minus 12, minus 10). Op zondagmorgen is de magische grens van 12 cm ijs bereikt, in ieder geval op één meetlocatie. Dat is de dikte die normaal gesproken benodigd is voor het organiseren van een toertocht. Maar dit jaar is niet normaal helaas.

Morgen is het helaas over met deze ijsperiode, slaat de dooi toe en is de schaatspret over. Gelukkig genoeg mooie plaatjes om van na te genieten.

Update 12-02-2021

In de morgen weer een meetrondje gedaan, met maar een geringe diktetoename van 1 a 1,5 cm bij nachtvorst van minus 8 (weerstation Eelde). Dat betekent dat de diktes aan de oostzijde uitkomen op 7 a 7,5 cm, nog steeds (te) dun. De gehele dag schijnt de zon, dat levert prachtig schaatsweer op maar voor het ijs is dat minder. Opnieuw veel water aan de randen van het meer waardoor opstappen steeds moeilijker wordt. Na de middag is er ook sprake van meldingen van (groeiende)  wakken en dun krakend ijs met name in de noordelijke delen. 

Scharlakenhof meet alleen op enkele plekken aan de rand van het meer, dus hebben we geen compleet beeld. Bovendien zetten we geen wakken af en markeren ook geen route. Dat betekent dat grote groepen (200-300) nu met risico op het meer zijn. Zeker op het gedeelte van het Hoornsemeer waar wij woensdag nog slechts 2,5 cm maten, lijkt dat een groot risico.

Update 11 februari IJS+

Het ijs groeit maar langzaam aan (+2 cm) Interne linken is nu ca 6 cm dik, op sommige plaatsen iets dikker maar daar bestaat de top uit bros sneeuw-ijs. Dat is niet sterk. Gezien de dikte is dat voor een enkeling misschien verantwoord maar niet voor de grote groep mensen die nu al op het ijs is (ca 200 om 14.00). Het Meerschap heeft daarom een persbericht doen uitgaan en ontraad mensen om het ijs op te gaan.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/788612/Dringend-advies-Meerschap-Paterswolde-Het-ijs-is-onveilig-ga-er-niet-op

Update 10 februari 2021  IJS !

Er is IJS, dat hebben we lang niet meer gezien en dat zorgt voor enige koorts zowel landelijk als lokaal en bij Scharlakenhoffers, de eerste durfals in Scharlakenhof tenue zijn al gesignaleerd op het PWMeer.

COVID-19

Er komt dit jaar geen tocht, ijs-of-geen-ijs. Vanwege de huidige maatregelen rondom de Covid-19 pandemie is dat niet toegestaan (verbod op evenementen) en niet mogelijk met de beperkende maatregelen zoals die nog wel enige tijd van kracht zullen zijn. Dat is jammer maar daar leggen we ons bij neer.

Dat betekent ook dat we geen acties zullen ondernemen (vegen wakken markeren, Koek&Zopie) die het schaatsen zullen aanmoedigen en de trek naar het ijs zullen vergroten.

We refereren daarbij ook aan de tips op: https://www.schaatsen.nl/nieuws/tips/natuurijs/wanneer-mag-ik-het-ijs-op/

METEN

We zijn wel begonnen met een inspectieronde rondom het PWMeer en onze ijsmeesters hebben op diverse plaatsen het ijs gemeten. Er is gemeten langs de oevers op een beperkt aantal plaatsen omdat de begaanbaarheid van de ijsvloer nog als te risicovol is ingeschat. 

Het ijs is nog dun, veel te dun! Bij de steiger van de Lijte (Meerweg strandje) lag slechts 4 a 4,5 cm golvend ijs, krakend en met scheuren. Ik heb begrepen dat later die middag een ongelukkige waaghals daar door het ijs is gegaan. 

Over het algemeen is het ijs aan de oostzijde redelijk goed maar dun. Aan de westzijde is het ijs dikker (ca 6 cm) maar vrijwel onbegaanbaar (ruw oppervlak) en bros waardoor de sterkte slecht is in te schatten. Onze indruk is dat er nog flink wat vorst overheen moet voordat er een (deels) veilige en begaanbare ijsvloer kan liggen.

We gaan vanaf vandaag dagelijks op pad: Meten is Weten. Update volgt.

Onze ijsmeesters houden het ijs nauwkeurig in de gaten. Voor vragen over de organisatie kunt u mailen naar pwmt@svscharlakenhof.nlVia de website schaatsen.nl/natuurijs kunt u zien welke ijsbanen er geopend zijn.

Foto's ijsplezier 2018 PWM en Sassenhein

Foto's van eerdere toertochten Scharlakenhof

Paterwoldsemeercommissie

Nol Molenaar Voorzitter
Fred Lahuis Secretaris
Gerard van der Veen Penningmeester
Wijnand Aalderink Commissie lid
Reindert Eringa Commissie lid
Wim Schot Commissie lid
Rens Bonekamp Commissie lid
Jeroen de Grijs Commissie lid

Onze sponsoren