Nieuws

Geen PWMTocht!

Afgelopen weken leek het even te gaan gebeuren. De voorspelling van het arriveren van Russische poolwind met bijbehorende vorst deed een echte schaatskoorts opleven. Reden voor de mensen van de PatersWoldseMeer cie om de koppen bij elkaar te steken en de kansen te bespreken, acties in gang te zetten. Met een paar nachten van minus 10 zou het ijs mogelijk de vereiste 12 cm kunnen gaan halen in het weekend van 3 en 4 maart. Dus afspraken met het Meerschap en de IJsmeesters van SVS gemaakt om de vinger aan de pols te houden. Zelfs al een oproep gedaan aan vrijwilligers, nodig voor de organisatie van de tocht, om zich aan te melden. Alles met als doel om uiterlijk 27 februari een reële inschatting te kunnen doen en de organisatie in gang te zetten.

 

Helaas bleek al snel dat:

1.De ijsaangroei uiterst ongelijkmatig was door een harde oostenwind. Daardoor lag het meer tot en met woensdag nog grotendeels open, alleen het oostelijke deel lag dicht.

2.Er meerdere mensen te water raakten op het PWMeer doordat er sprake was van uiterst ongelijkmatige ijs aangroei en dus gevaarlijk ijs.

3.Zelfs met nog strenge vorst in het verschiet zou de gewenste ijsdikte van 12 cm bij lange na niet gehaald worden

4.Er in het weekend een forse dooi aangekondigd werd met maxima van +6 of hoger

 

Dat betekende in ieder geval geen tocht maar wel ijspret. Op verschillende meer beschut gelegen wateren kon wel worden geschaatst en menigeen heeft daar ook zeer van genoten. Schaatskoorts in Nederland is een wat ongrijpbaar fenomeen dat veel enthousiasme losmaakt en altijd smaakt naar meer.

 

Zo kregen we als bestuur het verzoek om met de veegmachines van de vereniging baantjes te gaan vegen op o.a. de plas van Sassenheim. We hebben dat niet gedaan en zullen dat ook niet gemakkelijk overwegen. Het vegen van een baan met onze veegmachines kan niet zomaar zonder toestemming van de eigenaar van het water (of het ijs). Bovendien suggereren we met het vegen een veilige ijsvloer, dat kan pas na een structurele en herhaalde ijsmeting. Die verantwoordelijkheid willen en kunnen we als SVS niet nemen met de beperkte pool aan vrijwilligers.

 

Jammer dus voor dit seizoen. Dat kan ik nu halverwege maart wel zeggen. De ijzers gaan binnenkort sowieso weer in het vet, tot aan oktober. Hopend op nieuwe kansen! Eerst een goed fietsseizoen dan maar!

 

De voorzitter van de PMWMeer cie

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren